søndag 2. desember 2012

Journalistikk

Sirkel:

bilde tatt fra avisiskolen.no


I denne skrivemodellen blir man kjent med enten én eller flere personer som omhandler den spesifikke saken. Deretter blir problemet presentert og bakgrunnen for det som har skjedd blir gjennomgått. Etter dette igjen kommer handlingen, og den faktiske hendelsen. Til slutt skriver journalisten en analyse. Denne modellen blir ofte brukt nyhetsinnslag på TV.





Leder:
Her er det avisen som forteller hva de mener i en aktuell sak, og det blir kalt «lederartikkelen.» Det kan ofte være en tung tekst, og blir som oftest skrevet av redaktøren. I tillegg kan teksten være tvetydig, og man må kanskje ty til «mellom linjene»-lesing.


Nyhetsartikkel:

Dette er den mest brukte journalistiske sjangeren, og forteller om en aktuell hendelse. Oppsettet består av tittel, ingress og brødtekst, i tillegg til bilde. Her skal det viktigste komme først, og artikkelen skal kunne kuttes fra bunnen av om det blir for mye informasjon. Likevel skal alle faktaopplysninger være med i artikkelen. Ingressen omhandler ofte hva, hvor, når, hvorfor og hvordan.


Enquete:

«Fem på gata.» Enquete er altså rundspørring av samme aktuelle spørsmål til flere personer. Bilde er også som regel med.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar